Амбасадор Руске Федерације у БиХ отворио изложбу о хероинама Великог отаџбинског рата

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов отворио је у Бањој Луци изложбу фотографија и докумената „Жене хероине Великог отаџбинског рата (1941-1945) – Рат нема женско лице“, која представља свједочанство о значају и доприносу жена побједи у Другом свјетском рату.

Изложба је отворена поводом 76 година од побједе над фашизмом, а њен значај је, како је истакао Калабухов, у томе јер посматра период Великог отаџбинског рата из неуобичајеног угла. -Често говоримо о подвигу војника, о војној сили – другим ријечима управо о мушком лицу те војне акције, а врло је битно да се сјетимо ко је чувао позадину, ко је омогућио да преживимо, напредујемо и на крају побиједимо. То су наше драге даме – рекао је Калабухов приликом отварања изложбе. Он је напоменуо да има и жена које су прошле кроз рат, које су се бориле на фронтовима, управљале борбеним авионима, радиле као медицинске сестре, те нагласио да свима њима данас одају почаст.

Предсједник Удружења „Глас Републике“ Миле Аљетић рекао је да изложба на својеврстан начин даје допринос његовању културе сјећања и памћења и представља упечатљив извјештај о прошлим временима која су утицала на судбину читаве цивилизације, као и свједочанство о значају и доприносу жена побједи.

Изложба „Жене хероине Великог отаџбинског рата (1941-1945) – Рат нема женско лице“, организовали су Удружење „Глас Републике“ и Амбасада Русије у БиХ, а отворена је у Музеју Републике Српске и биће постављена до краја мјесеца.

Извор: СРНА, 7. мај 2021. године