Иванцов: Балкан не треба стављати пред избор – са Русијом или са ЕУ

Русија ће подржати све усаглашене одлуке конститутивних народа БиХ, кад је ријеч о спољној политици ове државе и сваки статус Косова и Метохије који буде прихватљив за Београд. Изјавио је ово руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов на предавању „Русија у савременим међународним односима“, одржаном на Факултету политичких наука у Бањалуци.

Иванцов је, у пуном амфитеатру, говорио и о значају наставка добре сарадње Срба и Руса у области образовања, економије и духовности. Амбасадор Иванцов је рекао да Русија жели стабилност на Балкану. Кад је ријеч о путу БиХ ка Европској унији, Русија ће, каже њен амбасадор, подржати сваку одлуку донесену без условљавања.

– Најважније је да пред Балкан не буде постављен избор – или са Русијом, или са Европском унијом и НАТО-ом. Сматрамо да постоје могућности добрих односа са свим државама – истакао је он.

Иванцов је рекао да се Русија не мијеша у договоре три народа БиХ у вези са НАТО-ом, али да као држава-гарант Дејтонског споразума примјећује да нема консензуса Срба, Хрвата и Бошњака о том савезу. Москви је, каже, неприхватљив и притисак Високог представника и појединих држава чланица Сјеверноатлантског савеза на Србе. 

Предавање Иванцова (ФОТО:РТРС)

– Имамо добре односе са БиХ, а Република Српска као дио БиХ је наш важан партнер. Имамо посебне везе са Србима и то су културне, историјске, духовне, имамо сличности наших језика – навео је Иванцов.

Oво предавање, прва је активност Удружења „Глас Републике“. У Удружењу истичу да им је веома важно што је амбасадор једне од пет сталних чланица Савјета безбједности, прихватио њихов позив.

– То је земља која се простире од Европе до Азије и која не може да не учествује у међународним односима и да не игра велику улогу. Москва данас широм свијета учествује у рјешавању конфликата дипломатским политичким средствима – нагласио је предсједник „Гласа Републике“ Миле Аљетић.

Организатор овог догађаја, Удружење „Глас Републике“ окупља раднике и некадашње и садашње студенте универзитета у Бањалуци.

Извор: РТРС