Добитници Награде за младе града Бања Лука истакнути чланови Гласа Републике

Са великим поносом објављујемо вијест да су истакнути чланови Гласа Републике, Марко Малчић и Ђорђе Максимовић добитници Награде за младе града Бања Лука за 2021. годину.
На свечаној академији и додјели признања за изузетан допринос граду, дана 22. априла, 2021. године, Марку Малчићу уручена је Награда за младе за изузетна остварења у области образовања, док је Ђорђу Максимовићу награда додијељена за изузетан допринос култури.  

У великој конкуренцији, овогодишњу додјелу обиљежила је и чињеница да је чак осам кандидата добило поменуто признање, јер су усљед епидемиолошке ситуације, ове године награђени и кандидати који су  пријављени 2020. године. Поред Марка и Ђорђа, овогодишњи добитници Награде за младе су Биљана Чекић, Ивана Тодоровић, Оливера Шево, Милан Богдановић, Данијел Петровић и Бојан Максимовић.

Марко Малчић је током студија обнашао функцију потпредсједника и предсједника Студентског савеза Правног факултета у Бањој Луци. Испред Студентског савеза Правног факултета за Награду за младе града Бања Лука предложен је усљед изузетних остварења из области образовања.

Ђорђе Максимовић је током студија био главни и одговорни уредник листа Правног факултета Јустиција, те члан Скупштине Студентског савеза Правног факултета у Бањој Луци. Испред Гласа Републике за Награду за младе предложен је због изузетног доприноса култури, који је остварио својом првом самосталном збирком прича.

Као изузетно важну и симболичну чињеницу истичемо да се Марко и Ђорђе познају од студентских дана, те да су скупа радили на унапријеђењу права студената кроз рад Студентског савеза и Јустиције. Поред тога, обојица су чланови Гласа Републике од његовог оснивања, те су приправнички стаж заједно обавили у Основном суду у Бањој Луци. Сматрамо да је значајно што млади људи, некадашњи студентски активисти, а данашњи угледни правници активно раде на заступању интереса и циљева за које се залаже Глас Републике.

Подсјећамо да је Глас Републике друштвени клуб који окупља младе и перспективне појединце из области хуманистичких наука, а с циљем афирмације уставно-правног положаја Републике Српске и развоју пријатељских односа међу народима и државама.
У том контексту, Глас Републике организовао је предавања иностраних званичника институцијама Републике Српске, а поред тога, активан допринос развоју српских интереса пружио је и кроз пројекат „Глас права је глас развоја Републике“.

У закључку најављујемо да ће Глас Републике у мају текуће године организовати културни догађај у чијој реализацији ће добитници овогодишње Награде града за младе, Марко и Ђорђе заједнички учествовати. О детаљима културне манифестације јавност ће бити благовремено упозната. Још једном упућујемо искрене честитке нашим члановима, Марку и Ђорђу на оствареним успјесима!

Tим за информисање