Глас Републике: Јевгеније М. Примаков – извјештај

Алексеј Керестеџијанац, министар савјетник и замјеник руског амбасадора у БиХ отворио је данас у просторијама Дома омладине изложбу фотографија поводом 90. годишњице рођења руског државника Јевгенија М. Примакова. У фоајеу Дома изложени су документи и слике Архива спољне политике Руске Федерације, а изложба ће трајати до краја новембра.

Фото: Глас Републике

Почетак изложбе обиљежило је извођење химни Републике Српске и Руске Федерације од стране хора основне школе „Свети Сава“, а затим је хорски изведена руска пјесма „Каљинка“, што је изазвало одушевљење присутних.
У уводном обраћању гостима и присутним гледаоцима, испред Гласа Републике обратио се предсједник Миле Аљетић.
Током поздравног говора изразио је захвалност Министарству спољних послова Руске Федерације, Архиву спољне политике, те Амбасади Руске Федерације у БиХ јер су заједно са Гласом Републике организовали изложбу, чији значај је, не само културног, већ научног, те државног карактера.


Фото: Глас Републике

Аљетић је указао на важност Гласа Републике и концепцију овог удружења, које окупља раднике, те садашње, али и некадашње студенте бањалучког Универзитета који у научним, културним и друштвеним сферама доприносе развоју уставноправног положаја Републике Српске.


Фото: Глас Републике

Током говора, господин Керестеџијанац подсјетио је на државнички значај Јевгенија М. Примакова, као и његов немјерљив утицај у друштвеној и спољнополитичкој сфери.
Он је истакао да је Ј. М. Примаков оставио неизбрисив траг у руској историји, понајвише као министар спољних послова који се залагао за политичку мутлиполарност, принцип који је, управо захваљујући Примакову, данас доминантан не само на европској, већ и на свјеткој политичкој позорници.


Фото: Глас Републике


Керестеџијанац је нагласио да је Примаков био велики дипломата и државник, чија је савјест увијек била на страни отаџбине, а да је његово политичко дјеловање одликовала државничка мудрост, брижљива геополитичка анализа, као и немјерљива стратегија државног развоја.
Важност Ј. М. Примакова, као и углед који постхумно ужива у Руској Федерацији потврђена је и чињеницом да је 29. октобра откривен споменик у његову част, у присуству предсједника Русије, Владимира Путина и других званичника, а да се споменик симболично налази у близини Министарства спољних послова – мјеста са којег је Примаков задужио отаџбину. Уважени господин Керестеџијанац је након свечаног обраћања позвао присутне да погледају изложбу која приказује рад Јевгенија М. Примакова.

Присутни су имали прилику да по први пут погледају неке од докумената и слика из Архива спољних политика који приказују дјеловање Ј. М. Примакова у државотворности Руске Федерације.
Сама изложба ће бити отворена до краја новембра за све заинтересоване посјетиоце.

Аутор: Ђорђе Максимовић