Изложба фотографија поводом 90. годишњице од рођења Јевгенија М. Примакова (НАЈАВА)

Амбасада Руске Федерације у БиХ и Глас Републике позивају Вас на изложбу фотографија поводом 90. годишњице рођења Јевгенија М. Примакова.

Изложба, на којој ће бити изложени документи и слике Архива спољне политике Руске Федерације, одржаће се 7. новембра, 2019. године у просторијама Дома омладине у Бањој Луци, са почетком у 14 часова.


Глас Републике с поносом најављује изложбу поводом рођења Јевгенија М. Примакова, једне од најзачајнијих личности савремене руске научне и политичке сцене.
Јевгеније М. Примаков, српској јавности најпознатији по томе што је окренуо авион изнад Атлантика, док је био на путу за САД, када је НАТО Алијанса отпочела бомбардовање Савезне републике Југославије, најблиставији је примјер државништва и одбране националних интереса у најтежим временима.
Примаков је обнашао функцију шефа руске тајне службе, био је министар спољних послова, док је сву политичку мудрост у враћању Русије на велику сцену геополитике показао на мјесту премијера. Период након распада СССР-а није био обиљежен спољнополитичком отвореношћу Русије, све до доласка Примакова на политичку сцену.

Као министар спољних послова промјенио је политички курс земље, те је, као врсан дипломата и одличан познавалац источне културе и филозофије, успоставио пријатељске односе са Народном Републиком Кином, а при томе је посредовао у рјешавању свјетских политичких криза. Управо је Примаков говорио о значају стварања економско-политичких веза Русије и Далеког истога, што је на крају резултовало стварањем БРИКС-а. Своју савјетодавну улогу показао је и као савјетник садашњег руског предсједника Владимира Путина, који је у Примакову видио једног од најближих савјетника.

Као ерудита, свој допринос је дао и научној заједници, о чему свједочи чињеница да је од 2008. године предсједавао руском Академијом наука, док му је Универзитет у Нишу 2008. године уручио почасни докторат.

Од човјека који је у најтурбулентнијим временима, послије распада СССР-а, у Русији успоставио политички ред, до заштитника српских интереса поводом Косова и Метохије пред УН-ом, Ј. М. Примаков је један од људи који су обиљежили политичку арену 20. и 21. вијека.

7. новембар, 2019. године, „Дом омладине“ Бања Лука.
Видимо се!