Прича успјешног предузетника који послује у Републици Српској и у Србији

Још у доба студирања на Правном факултету Универзитета у Нишу, јавила се идеја и потреба за умрежавањем са што већим бројем студената са мог и свих других факултета широм региона, а неке претходне генерације су нашле начин да организовањем разних научних, спортских и стручних догађаја, ту потребу и жељу на неки начин испуне.

Пише: Милош Маринковић

Учествовањем на међународним скуповима, дошао сам у контакт и упознао врло занимљиве људе, међу којима и пуно студената из Републике Српске, са којима сам и сада у одличним односима и са којима су ми се касније након студирања, путеви много пута преплитали.

Како право није било једино што је било моје интересовање, јавила се потреба за остваривањем и на другим пољима, а свакако је то и предузетништво. Са мојим колегом још на другој години студија, а сада већ пре скоро пуну деценију.

Обзиром на познанства која смо стекли већ на самом почетку студија одлучили смо да покренемо и неки свој приватни посао, којим се и дан данас бавимо, а то је организовање културно – образовних програма размене студената углавном са Сједињеним Америчким Државама где смо понудили разне радне програме, програме стручних пракси и усавршавања. Свакако да је умрежавање на националном нивоу било нешто што нам је пуно помогло у промоцији наших услуга, а када смо већ стали на ноге и када је наша агенција постала профитабилна, одужили смо се колегама у виду разних спонзорстава и финансијском подршком у хуманитарним акцијама.

У једном моменту, наше пословање је достигло неки свој максимум у Србији, те смо имали аспирације да се проширимо на регион, а наравно, прва дестинација на нашој листи свакако је била Република Српска.

Опет се враћам на то, да су и на почетку пословања, а и тада већ пар година након отварања, наше конекције са студентима из региона, допринеле да наш приватни посао доведемо на један озбиљан ниво, и да са сваким новим циљем напредујемо у послу.

Као што рекох, нови циљ је било проширење на територију Републике Српске, јер смо ту видели потенцијал и могућност остварења наших пословних планова, наравно опет уз помоћ наших колега и пријатеља са којима сарађујемо свих ових година.

Морам да напоменем да је изузетно важно умрежавање међу младима и студентима, јер ће се сви ти људи у једном тренутку постати успешни у својим пољима, и којима ћете моћи да помогнете, а и да очекујете помоћ у разним ситуацијама, са којима ћете можда креирати идеје, развијати сарадње и сарађивати на више нивоа, и на крају крајева ти људи ће бити ваши пријатељи, а зна се чему пријатељи служе.

И ево, сада, већ скоро пуне четири године смо на тржишту Републике Српске, где смо у пословању имали сарадњу са студентима широм земље, од Бање Луке, где нам је и седиште фирме, преко Пала, Добоја, Лукавице, Фоче, Бијељине, а свакако смо увек отворени за сарадњу са свима који је желе.

Како се сви ти студенти, из Србије и Републике Српске, врате са наших програма богатији за неко ново искуство, познанство, свакако мислим да је тај начин умрежавања младих одличан и пружа младима широк поглед и можда другачије гледиште на стање ствари, можда их подстакне да на неки другачији, бољи, начин размишљају и да на основу свега тога се још више труде да постигну своје циљеве на сваком плану.

О аутору:

Милош Маринковић, дипломирани правник, из Ниша, приправнички стаж обавио као адвокатски приправник. Већ пуних 9 година предузетник и један од власника „Work and Travel Group” (Ради и Путуј Група), агенције која тренутно послује у 6 земаља у области културно – образовних размена студената.

Пројекат ,,Глас права је глас развоја Републике” подржан је од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону путем конкурса за суфинансирање пројеката 2020. године.