Руси су дошли и доћи ће опет

Дио новинара, уредништава и медијских кућа у Дејтонској Творевини, а стичем утисак нарочито у Ефбиху учествује у ширењу антируске и антипутинске хистерије и својим дјеловањем подстиче на дивљање русофобије.

Пропагандни рат против Русије у континуитету се води од првих деценија 19. вијека и укључивање у њега са бесмисленим и лажним информацијама, наравно да ће угрозити билатералну сарадњу Руске Федерације и БиХ, што они у стању психозе не могу да резонују.

Да, не буде забуне, антируску хистерију у БиХ подстрекивају и бошњачко политички представници, али и дио оних које се представљају као хрватски политички представници. Свакако, са времена на вријеме има ту и професионалних Срба, који не разумију политичке процесе и олако учествују у антируском дјеловању.

Сјетимо се забране уласка члановима и вођама мото – клуба „Ноћни вукови“ из Русије и Србије у БиХ, док је на челу Министарства безбједности БиХ, био Србин или забрану уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину у истом том периоду, која је и даље на снази.

ПОМОЋ РУСИЈЕ, РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ И СРБИЈИ У БОРБИ ПРОТИВ ВИРУСА КОРОНА

Широј јавности је познато да је Владимир В. Путин, предсједник и врховни командант Руске Федерације 3. априла наредио достављање помоћи Републици Србији и то дан након разговора са предсједником Александром Вучићем.

У Србију је долетјело укупно 11 авиона, са 87 чланова војног особља и љекара специјалиста, 16 специјалних моторних возила намјењених за дезинфекцију објеката и путева и велика количина медицинске опреме, технике и заштитних средстава неопходних у борби против ширења вируса корона.

Са друге стране Дрине, српски члан Предсједништва БиХ, још 24. марта имао је телефонски разговор са Министром вањских послова Руске Федерације, Сергејом Лавровим о координисаном дјеловању у оквиру борбе против ширења вируса корона и о низу актуелних питања у билатералним односима, о којима није опширније извјештавано.

Резултат тог разговора је допремање помоћи Републици Српској 9. априла, са 3 авиона, 24 члана војног особља и љекара специјалиста, 5 специјалних моторних возила и другом медицинском опремом.

Том приликом присутним новинарима у преносу уживо Њ.Е. Петар Иванцов изјавио да је помоћ достављена на захтјев Републике Српске и да ће Русија у складу са својим могућностима бити спремна да помогне и ФБиХ, при томе је новинарима потврдио да у том тренутку захтјева за помоћ из ФБиХ није било.

Коментари који су се тих дана могли прочитати на разним порталима и порталоидима, на вијест да је Русија доставила помоћ само Републици Српској представљају и школски примјер говора мржње усмјереног према руској држави и руском народу.

ЧОВИЋ ЗОВЕ РУСЕ У ПОМОЋ

На сајту Министарства вањских послова Руске Федерерације 27. априла објављено је саопштење да је на иницијативу предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драгана Човића одржан телефонски разговор између њега и министра вањских послова Сергеја Лаврова, и да су разматрана актуелна питања билатералне сарадње у контексту актуелне међународне борбе против пандемије вируса корона.

ОВДЈЕ можете прочитати саопштење

То саопштење није се могло 27. априла, а не може се ни сад прочитати ни на сајту ХДЗ БиХ ни Парламентарне скупштине БиХ, пошто није објављено.

Слика екрана активности ПС БиХ од 27.4.2020. године

Међу активностима за 27. април на оба наведена сајта објављено је да је Драган Човић имао видео састанак са амбасадором Републике Француске и амбасадором Савезне Републике Њемачке у БиХ, и да је исти дан разговарао са шефом мисије ОЕБС-а у БиХ.

Слика екрана у рубрици вијести ХДЗ БиХ од 27.4.2020. године

Можемо само претпоставити да је разлог томе, осјетљиво и нетрпељиво јавно мњење у ФБиХ на било какав вид сарадње са Руском Федерацијом.

ФБИХ ОДБИЈА ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ

Након што је 1. маја у већини медија у БиХ и региону објављено да је руским војним стручњацима који су кренули за Мостар да дезинфикују Свеучилишни клинички центар забрањен улазак у БиХ на граничном прелазу Рача, медијски простор је контаминиран разлозима те забране.

Поред министра безбједности БиХ, Фахрудина Радончића који разлог за забрану уласка у БиХ наводи да се руска хуманитарна помоћ не може третирати као хуманитарна јер су у тиму војна лица, о истим су се редом оглашавали и оба бошњачко члана Предсједништва БиХ.

Било је ту и пребацивања лоптице око питања надлежности одобравања уласка, између различитих министарстава на нивоу БиХ.

Директно се оптужује и Амбасада Руске Федерације у БиХ да је приликом доласка истог контигента људства и специјалних моторних возила за дезинфекцију објеката и путева достављала различите податке за Бању Луку и Мостар.

Не може се непријатељски третирати спремност Руске Федерације да помогне и у Бањој Луци и Мостару, нарочито након што им је та помоћ и тражена.

У осталом, ово заустављање хуманитарног конвоја биће привремене природе. Немој да буде да нисам рекао да ће Руси доћи у Мостар, само не бих да претјерам ако напишем да ће доћи преко Сарајева.

Зашто иста помоћ није затражена и из Сарајева?

Извор: www.pixabay.com

Него, сад нас оба бошњачка члана Предсједништва БиХ убјеђују да се ослонимо на властите ресурсе и ОС БиХ који како наводе имају јединицу која је обучена за дезинфекцију и деконтаминацију, али опет нико од њих не даје одобрење за употребу те јединице.

Најбоље за све у БиХ би било да се постепено смањује број припадника ОС БиХ и донесе одлука о проглашавању војне неутралности у односу на постојеће војне савезе, а средства намјењена за овог највећег буџетског потрошача да се усмјере на санацију посљедица привредне неактивности и повећаног броја незапослених лица изазаваних овом пандемиом, изградњу и кредитирање станова за младе брачне парове, на већу мобилност младих, њихово квалитетније формално и неформално образовање и слично.

РУСОФОБИЈА = СРБОФОБИЈА

Медији у ФБиХ, редом су пренијели изјаву једног љекара да је Универзитетски клинички центар Републике Српске постао ново жариште корона вируса, додавајући тој неоснованој изјави и конструкцију да је број заражених услиједио након што су „руски стручњаци“ (баш стављено под наводнике на појединим „медијима“) извршили дезинфекцију те здравствене установе.

Данас смо на конференцији за медије руководства Универзитетског клиничког центра могли чути да нема простора за стварање панике и хистерије о томе да је Универзитетски клинички центар Републике Српске ново жариште корона вируса.

Стиче се утисак да острашћеном дијелу јавног мњења и политичких представника у ФБиХ посебно смета и уручено одликовање и захвалнице припадницима одреда оружаних снага Руске Федерације од стране предсједника Републике Српске, које је уприличено 23. априла, а они 7 дана касније провјерено констатују да су то припадници оружаних снага Руске Федерације. Каква мудрост и брзина закључивања након читања званичног саопштења.

Данас на Међународни дан слободе медија, допринос његовој афирмацији је слободно мислити, закључивати и говорити.
Опасно је контаминирати јавни простор, а не размишљати о посљедицама. Вођење било какве пропагандне политике против хуманитарне помоћи Руске Федерације, једнако је опасно као и вођење пропагандне политике против хуманитарне помоћи институција Европске уније. Зар постоји разлика између хуманитарне помоћи Руске Федерације и хуманитарне помоћи Европске уније? Зар хуманитарна помоћ и једних и других и трећих у кризним ситуација, није добродошла?

Република Италија, а посебно најпогођенији регион Бергамо се за сву хуманитарну помоћ коју је добила, свима срдачно захвалила, па тако и Руској Федерацији, а помоћ од Руске Федерације су тражиле и добиле и Сједињене Америчке Државе. Помоћ је допремљена руским војним авионом који је садржавао 60 тона санитетске опреме.

У државној заједници БиХ, само онај ко не разумије политичке процесе олако заузима нечију страну.

Заузимање нечије стране је директан рад против интереса институције коју неко представља, али заузимање за истину никад не може бити погрешно, а истина је да је повећана антируска хистерија, антипутинска хистерија и дивљање русофобије у БиХ и томе се мора стати у крај.

Република Српска мора да настави развијати привредну, политичку, културну и хуманитарну сарадњу са Руском Федерацијом.
Руска Федерација у свијету нема много пријатеља и зато она о својим пријатељима води рачуна.

Хвала Русији на пријатељству!

Извор: Фронтал.РС