Унапређивање и значај сарадње студентских организација у Републици Србији и земљама региона

УСПФ Номоканон је удружење студената Правног факултета Универзитета у Београду које има своју дугу историју трајања. Кроз различите догађаје попут трибина, научних скупова, предавања, протеста, пројекција филмова, презентација књига, а које су се тицале историјских, правно-научних, геополитичких и актуелних друштвено-политичким тема у српским земљама и свету, прусуствовало је више хиљада посетилаца, говорило је десетине гостију, а све захваљујући неуморним и надахнутим радом великог броја чланова-студената.

Пише: Мирјана Нешковић

Божидар Делић, Тома Фила, Боривоје Боровић, Бранко Ракић, Патрик Барио, Коста Чавошки, Горан Петронијевић, Миливоје Бата Иванишевић, Драгомир Анђелковић, Милован Дрецун, Бранко Радун, Ђорђе Вукадиновић, Живадин Јовановић, Владислав Јовановић, Момир Булатовић, Саво Штрбац, Борис Малагурски, Слободан Самарџић, владика Порфирије, Ранко Ђиновић,Славенко Терзић, Чедомир Антић, Василије Крестић, само су неки од наших гостију и пријатеља, који су са нама и нашим колегама, поделили своје стручне ставове, лична мишљења и напослетку, животно искуство, и својим присуством и учешћем на трибинама и округлим столовима допринели одржању и развоју идеје слободне речи на Правном  факултету  Универзитета  у Београду.

Ово Удружење баштини светосавске вредности које су уткане у српску државотворност , а саборност је јадан од највиших принципа на којима наша организација заснива деловање.  Као такво, један од циљева нашег Удружења јесте и то да „сабере“ што више младих људи и организација у Србији и српским земљама. Као студент који студира на Правном факултету Универзитета у Београду,  било би много корисније ако би се идеје, енергија и стечено искуство поделили и са осталим колегама из Републике Српске, Црне Горе и Републике  Северне Македоније.

Наш истакнути глумац Иво Андрић је написао ,,од свега што човек у животном нагону подиже и гради, ништа није у мојим очима боље и вредније од мостова. Свачији и према сваком једнаки, корисни, подигнути увек смислено, на месту где се укрштава највећи број људских потреба, истрајнији су од других грађевина и не служе ничем што је тајно и зло. Свако од нас треба, ако већ не може и не зна како градити и стварати те мостове, да бар за почетак посматра са стране и учи. Студенти, за које иначе кажу да су будућност сваке земље, имају јако важну улогу у томе.

За студента који студира на Правном факултету Универзитета у Београду би било много корисније ако би своје идеје, енергију и искуство поделили са осталим студентима из региона и обратно. Напротив, чланови нашег Удружења су убеђени да би заједнички организовани  пројекти у виду семинара, трибина, конференција, па чак и стварања неке „кровне организације“  са сигурношћу изградили не један него много чврстих „мостова“ које се неће моћи олако срушити. Наведено повезивање не би било само значајно за појединца, већ и за организације као и млађе нарашатаје студената у најширем смислу.

Као први искорак у том правцу јесте сарадња нашег Удружења и Студентског савеза Правног факултета Универзитета у Бања Луци. Наиме Студентски савез је уз велику подршку Мила Аљетића, бившег председника поменуте организације и генералног секретара Народне скупштине Републике Српске, Марка Аћића омогућио члановима Удружења Номоканон  културно-образовну посету институцијама Републике Српске у Бања Луци од 29.6.-01.07.2018. године. Том приликом чланови нашег Удружења су имали прилику да се упознају са студентима из поменуте организације и њеним радом. Такође, имали смо велику част да нам поједини продекани и професори Правног Факултета Универзитета у Бањалуци приближе начин рада, студентски живот и организацију наставе наших колега. Посета Влади, Народној скупштини, Палати Републике, као и многим другим културним и државним иснтитуцијама, срдачан пријем колега, представља немерљиво искуство које су студенти Удружења Номоканон за тих неколико дана стекли. Реализована посета Бања Луци треба да представља само почетак везе између две „братске“ организације и пример и позив другим студентским организацијама са сличним „погледима“ и  идејама деловања да се удруже.

Само заједно уједињени и саборним деловањем у виду организовања семинара, трибина, конференција  можемо учинити да новим генерацијама студената права буде доступна „реч“ о правно-научним, историјским, геополитичким и актуелним друштвеним темама, која „реч“ је и више него потребна у тренуцима када се наш народ и држава суочава са тешким искушењима, јер ако труд на нашој страни буде био присутан и Божија помоћ неће престати.

Како радили тако нам и Бог помогао!

O aутору:

Мирјана Нешковић, рођена је у Скопљу. Студент је првог циклуса студија на Правном факултету Универзитета у Београду. Активан је члан Удружења студената Правног факултета Номоканон, удружења које окупља национално свесне студенте Правног факултета у Београду и делује у складу са интересима студената и Отаџбине.

Пројекат ,,Глас права је глас развоја Републике” подржан је од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону путем конкурса за суфинансирање пројеката 2020. године.