Утицај Савеза студената на моје студирање

Савез студената Правног факултета у Новом Саду је студентска организација која окупља студенте свих година студија. Основни циљ је унапређење студентског стандарда и помагање студентима у вези са многим потешкоћама које им могу стварати проблеме током студирања.

Пише: Васо Тешић

Организацији сам приступио почетком своје друге године студија, почетком 2015. године при чему нисам знао чиме се организација бави нити какве могућности она пружа. Од старијих колега сам убрзо научио систем рада организације и почетком 2017. године сам изабран за Председника Савеза студената. Тек тада сам поред основног циља којим се бави организација видио какве у ствари могућности она пружа.

Чланство у Савезу узима много времена, али уз добру организацију времена се може ускладити и учење и рад у организацији. Рад у Савезу ми је помогао да усавршим своје организационе способности и учврстим дисциплину. Поред основних циљева Савеза, организовали смо и догађаје хуманитарног, културног и забавног карактера.

Кроз рад у Савезу сам упознао много студената, запослених на Факултету али и много људи ван Факултета на многим важним функцијама. Пошто сам био и члан Савета Универзитета у Новом Саду, упознао сам и сарађивао и са другим студентским представницима са других факултета у Новом Саду.

Међутим, од свега што ми је Савез пружио ми је најзначајније што сам стекао пријатеље, како у Новом Саду, тако и на територији држава бивше Југославије, јер смо сарађивали са правним факултетима из других градова и држава. Са студентским представницима тих факултета смо организовали дружења студената у градовима у којима они студирају, посјете факултетима и значајнијим државним институцијама, а наравно исто тако смо и ми много пута били домаћини у Новом Саду. Са тадашњим Председником Студентског савеза Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, Милетом Аљетићем, смо потписали меморандум о сарадњи наших организација и учврстили везу између наших студената, организација и факултета.

На крају, круна сарадње између универзитета у Србији и универзитета у Републици Српској је хуманитарна акција „Космету на поклон”. Идеја је потекла са Правног факултета у Новом Саду и проширила се на цијели регион гдје смо уједињено скупљали слаткише, одјећу и школски прибор за дјецу са Косова и Метохије.

Рад у Савезу студената ми је била једна велика школа и искуство гдје сам научио многе ствари и стекао много пријатеља. Стекао сам и многа познанства која ће ми у професионалној каријери бити итекако корисна. Сматрам да сам спојио угодно са корисним јер ми је рад у Савезу много тога омогућио, али смо и заједно учврстили сарадњу наших факултета и студентских организација и поставили подлогу будућим генерацијама да чувају и још више учврсте ту сарадњу.


O aутору:

Васо Тешић, апсолвент на Правном факултету Унуверзитета у Новом Саду.
Члан Наставно-научног вијећа Правног факултета. Члан студентског Парламента Правног факултета.
Обављао је функцију председника Савеза Студената Правног факултета у Новом Саду.
Као члан парламента Универзитета у Новом Саду био члан Савета Универзитета и члан Одбора за статутарна питања.

Пројекат ,,Глас права је глас развоја Републике” подржан је од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону путем конкурса за суфинансирање пројеката 2020. године.