Василиј Небензја тражи да се укине дужност високог представника УН-а за БиХ

Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја се заложио за затварање мисије високог представника међународне заједнице у БиХ, рекавши да је прошло вријеме спољног управљања БиХ.

„Народ БиХ заслужује да самостално одређује своју судбину. Сматрамо да је ситуација у БиХ мирна, стабилна и да не представља пријетњу по међународни мир и безбједност. Ипак, високи представник сваки пут налази измишљене аргументе у корист очувања међународног протектората, протектората који је одавно изгубио актуелност. Позивамо колеге у Савјету безбједности и у Руководећем комитету Савјета за поштовање одредби мировног споразума да предузму неопходне кораке за затварање мисије високог представника у БиХ у најскорије вријеме“, цитира Небензују лист „Росијска газета“.  

Руски дипломата се такође изјаснио против позива високог представника Валентина Инцка за евроатлантску интеграцију БиХ.

Инцко је раније позвао власти земље да „испуне своје обавезе за стварање мирне и одрживе државе која иде путем евроатланских интеграција.  

„Високи представник ни на који начин није овлашћен да промовише европску или евроатлантску интеграцију БиХ и не смије да крши свој мандат“, одговорио је на то стални представник Русије.

Извор: www.balkanist.ru