Значај повећања медијских капацитета Срба у региону и дијаспори

На који начин се то жели постићи пројектом „Глас права је глас развоја Републике?”

Пише: Ђорђе Максимовић

Претходна година била је обиљежена медијском присутношћу медицинских радника, виролога, микробиолога, али и политичких актера који су ситуацију са КОВИД-19 искористили за разне сврхе. Упркос чињеници да је здравствена ситуација диктирала медијску заступљеност појединих актера, наведени слијед догађаја показао је да се на информациони простор и те како може утицати.
Такође, јасно се увидјело да се путем медија у кратком временском размаку може обликовати јавно мнијење, те да је могућа брза мобилизација ресурса како би се у пракси спровеле бројне идеје.

Анализа контрола медијске заступљености и друштвених реперкусија усљед тога довела је до закључка да се медијским капацитетима може и треба утицати на рјешавање националних питања српског народа. При томе се не мисли искључиво на заштиту виталних националних интереса унутар Републике Српске и БиХ или на политичка превирања усљед територијалне сложености ситуације у Републици Србији.
Глас Републике сматра да се повећањем медијских капацитета Срба у региону и дијаспори знатно може утицати на умрежавање младих који проактивно раде на заштити националних интереса свог народа.

Од почетка свог рада, мисија Гласа Републике јесте подизање свијести о потреби повезивања Срба у региону и дијаспори, прије свега кроз студентско, академско и научно повезивање.
Овакво дјеловање има за циљ заштиту интереса српског народа и стварања групације младих, образованих људи, спремних да заступају националне интересе кроз академски рад.

Визија Гласа Републике јесте да се медијском заступљеношћу Срба у региону и дијаспори могу створити нераскидиве везе међу младима. Посљедично, такве везе ће довести до стварања и реализовања идеја које би кроз медијску присутност додатно учврстиле позицију српског народа на регионалној сцени.
Свједоци смо да се модификацијом медијског мишљења може утицати на положај најширих друштвених група (па и цијелих нација).

Поучени искуством прошлости, у Гласу Републике његујемо став да се позиција Срба на регионалној и европској сцени треба издигнути на позицију коју је имала у периоду између два свјетска рата.
Ради се о периоду дипломатског, научног и културног процвата српског народа, утемељеног на преданом раду и залагању академских и научних елита. Из наведених разлога, позивамо студенте, носиоце академских и научних звања, као и све заинтересоване за есејски и научни рад да дају свој допринос визији нашег удружења.

О аутору:

Ђорђе Максимовић, дипломирани правник.
Основне студије је завршио на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци, гдје похађа мастер студије из области пословног права. Приправнички стаж обавио је у Основном суду у Бањој Луци. Запослен је као креатор садржаја за више страних портала, те ради као предавач енглеског језика. У слободно вријеме се бави писањем прозе и поезије, а иза себе има објављену збирку прича. Говори енглески и њемачки језик.

Пројекат ,,Глас права је глас развоја Републике” подржан је од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону путем конкурса за суфинансирање пројеката 2020. године.