Значај сарадње Републике Српске и Републике Србије

Једна од основних карактеристика свих младих људи, где год се они налазили или живели јесте њихова жеља за међусобним упознавањем, дружењем и социјалним животом. Енергија коју  поседујемо  манифестује се на различите начине.

Пише: Никола Мијатовић

Многи млади људи уживају у вечерњим изласцима и дружењима са пријатељима. Са друге стране, младост је доба у ком пролазимо кроз процес образовања и стицања различитих видова знања и квалификација које ће нам у битној мери одредити даљи развој наших каријера. Често се баш међу тим младим људима нађу и ентузијасти, они који желе да мењају друштвену заједницу у којој живе или раде, односно у којој се школују.

Период студирања  често доводи до спајања младих људи који поседују баш ове особине, а које груписањем стварају један нови квалитет. Студутенске организације су заправо таква удружења, удружења која чине млади, пуни жеље за међусобним упознавањем, дружењем , образовањем и енергијом коју улажу у унапређење друштвене заједнице. Управо овакав вид удруживања има велики потенцијал за генералним унапређивањем свих оних питања и проблема са којима се млади људи свакодневно суочавају. Видови удруживања које карактеришу сличне особине, које су  усресређене на сличне проблеме, али и заједничке активности потребно је усавршавати. Међусобна умрежавања и развој односа између различитих студентских групација представља управо такав вид унапређења квалитета једне организације, а самим тим и генерално побољшање живота младих људи на којој студентске организације у својим заједницама раде.

Међусобно удруживање организација студената са подневља Републике Србије и Републике Српске може имати велики значај за младе људе у региону. Култура, свакодневни проблеми, али и циљеви слични су у обе Републике. Упознавање начина рада, квалитета или мана других групација из ова два подневља је у савременим околностима веома је  лако оствариво. Поред упознавања, различити видови сарадње, са циљем даљег унапређивања рада свих студентских организација такође је веома приступачно у савременим околностима у којима се тренутно налазимо. Заједничка путовања, такмичења, али и решавања практичних проблема, допринеће и међусобном упознавању, а самим тим и развоју трајних односа пријатељства и сарадње која ће имати велики значај, не само у данашњем периоду студентског живота, већ и након тога, када у својим каријерама будемо представљали основ развоја две друштвене заједнице.

Због свих горе наведених разлога, искрено се надам да ће се односи пријатељства, сарадње и међусобног уважавања, континуирано настављати, као и да ће све већи број младих људи у готово свим државама региона схватити потребу друштвеног активизма, као јединог средства и начина за побољшање положаја појединаца.

На самом крају, присетио бих се реченице чувеног Хенрија Форда, који је једном рекао „Зближавање је почетак, остајање заједно напредак, а сарађивање је успех.”

О аутору:

Никола Мијатовић је студент четврте године Правног факултета у Крагујевцу. Један је од оснивача, као и председник Клуба за Уједињене Нације Правног факултета у Крагујевцу. Такође је и бивши председник Студентске Асоцијације Правног факултета у Крагујевцу.

Пројекат ,,Глас права је глас развоја Републике” подржан је од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону путем конкурса за суфинансирање пројеката 2020. године.