Значај умрежавања припадника српске омладине у региону

16. јануара 2021. године, руска амбасада објавила је отварање конкурса за стипендирање студената за академску 2021/2022 годину. Захваљујући сарадњи Гласа Републике са академским и дипломатским круговима Руске Федерације, информација о стипендијама је врло брзо пронашла пут до студената бањалучког универзитета.

Пише: Ђорђе Максимовић

Током 2019. године, београдско удружење „Belgrade Legal Hackers“ одржало је низ едукација из области права и информационих технологија, а учешће на едукацијама могли су узети сви заинтересовани.
Будући да су се предавања могла пратити и путем виртуелних платформи, исте су могли пратити учесници који су се у истом тренутку налазили на различитим локацијама. Једини предуслов био је познавање српског језика. Управо захваљујући повезаности младих из Републике Српске са колегама из Србије, праћење предавања било је могуће са обје стране Дрине.

Дакле, идеја умрежавања српске омладине и те како живи, а популаризацијом виртуелних технологија, овакав и слични видови повезивања могу бити и те како бржи и ефикаснији.
Историјски посматрано, припадници српске омладине у региону често су се ослањали једни на друге. Та сарадња је обухватала студирање и академски рад у различитим градовима широм Републике Српске и Србије, као и заједничке активности на многим пољима. Временом су ове активности проширене и на студијске посјете, прије свега посредством Министарства спољних послова Републике Србије те Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу.
Овакав вид проширеног дјеловања утицао је на повезивање српске омладине и стварање повољних околности за озбиљнији регионални рад на пољима науке, дипломатије, али и других грана.

Уз координисану сарадњу Гласа Републике и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону створена је могућност за даље умрежавање припадника српске омладине у региону кроз стварање доступним заједничког простора за академски, научни и есејски рад. Упркос политичким превирањима у региону, као и друштвеној фрагментацији која често пријети српском друштву, историјски контекст показао је колико ефикасна српска омладина може бити у остваривању националних идеја.
Друштвене прилике данашњице указују на појачану потребу умрежавања српске омладине на различите начине, ради афирмација идеја које би учврстиле позицију националне дипломатије на регионалној сцени.

Посматрајући доба информационих технологија, брзину ширења информација, те чињеницу да је знање најважнији ресурс 21. вијека, постаје јасно да се искључиво кроз академски и научни рад може остварити напредак у побољшању националне позиције Срба у региону, али и шире. Усмјеравање припадника омладине на заједничко дјеловање јесте циљ и основна мотивација иза пројекта Гласа Републике, јер је став овог друштвеног клуба да би се управо кроз афирмацију слободарске, научне мисли требала његовати српска национална идеја.  

Упркос чињеници да Глас Републике подржава индивидуалну и критичку мисао, став удружења је да индивидуални приступ не треба да искључује међусобну сарадњу субјеката на темељу науке, културе, умјетности, економије, хуманитарног и политичког рада. Заједничким дјеловањем припаднике српске омладине у региону, ренесанса српске националне мисли је могућа кроз научни и академски живот, што би посљедично довело до побољшања српског дипломатског положаја.

Чврсто вјерујемо да би умрежавање младих Срба могло изњедрити многе младе талентоване људе, који би кроз коју годину могли значајно утицати на обликовање српске мисли, те из које би се могла створити нова генерација слободарских мислиоца који ће храбро предводити друштво.

О аутору:

Ђорђе Максимовић, дипломирани правник.
Основне студије је завршио на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци, гдје похађа мастер студије из области пословног права. Приправнички стаж обавио је у Основном суду у Бањој Луци. Запослен је као креатор садржаја за више страних портала, те ради као предавач енглеског језика. У слободно вријеме се бави писањем прозе и поезије, а иза себе има објављену збирку прича. Говори енглески и њемачки језик.

Пројекат ,,Глас права је глас развоја Републике” подржан је од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону путем конкурса за суфинансирање пројеката 2020. године.